AMICS DE LA CIÈNCIA

Xerrades d'Astronomia

 Observacións nocturnes per telescopis pels voltants dels primers dies de Febrer del 2000 a Sta. Coloma de Gramanet, promocionat per Amics de la Ciència.

 Activitats : Observació de l’Eclipsi Solar Anul·lar el proper 3-10-05

            Passegem per la Lluna Proper 22-10-05

 Un treball fet per mi sería el següent:

COSMOLOGIA

INTRODUCCIÓ HISTÒRICA

 

La cosmologia és la ciència que estudia el cosmos, això és, l’univers com a un conjunt de cossos inmersos en un espai-temps.

S’ha de saber que la cosmologia, com a branca de l’Astronomia, no és pas una ciència experimental, (no es pot experimentar amb els estels sinó que es tracta d’una ciència observacional).

Val a dir que aquesta ciència es remunta des de els nostres avantpassats, especialment els grecs com a una part de la filosofia que en aquells temps volien saber: d’on venim, que fem, i on anem.

Més endavant, a l’època medieval, va aparèixer l’església orientant tot tipus de pensament en una direcció única: la religió i la política que governava en aquell temps . La cosa estava clara, el centre de l’Univers era la Terra; això duia a conseqüències com poden ser, la intolerància i persecució a altres pensaments, que no obeeixin les directrius de l’esglesia.

La cosmologia, ha tingut rellevància en el món científic amb el suport de científics com per exemple: Galileo, treballs dels quals Newton va aprofitar per les seves famoses lleis. Leibnitz també va treballar sobre l’espai-temps, i fins no fa gaire temps que, gràcies a científics de gran prestigi, Loretnz, Minkowsky, Albert Einstein, Friedmann, George Gamow, Stephen Hawking, han donat uns models pels quals explicarien l’evolució del nostre univers.

Cal remarcar a l’astrònom americà Hubble (com el nom del telescopi que es troba fora de l’atmosfera terrestre) que se’n va adonar observant les galàxies, la relació que havia entre la velocitat en que s’allunyaven i la distància que havia entre elles, era igual a un nombre constant, aquest nombre s’anomena la constant de Hubble.

 

  1. TEORIA DEL BIG-BANG

 

Big-Bang significa Gran Esclatament, segons els models actuals d’en Friedmann i George Gamow, donen una idea del que podria haver passat en l’inici de la formació d’aquest univers

Einstein amb la seva teoria va donar la relació massa-energia segons l’equació E = MC2. Aquesta equació diu que la massa es pot convertir en energia i que l’energia es pot convertir en massa, això és el fonament de la creació de matèria en el Big-Bang.  

Aquests models estan descrits amb el reforç dels experiments de la naturalesa de les partícules atòmiques i subatòmiques que es practiquen en diversos acceleradors de partícules que es troben als països avançats al món de la ciència.

El model del Big-Bang diu que l’inici de l’univers es basa en que era un punt sense dimensions d’espai ni de temps que esclatà donant lloc a la formació de l’espai i lligat amb aquest el temps, i després les primeres partícules subatòmiques, les quals serien les primeres passes per la formació de les galàxies, estels, matèria intergalàctica, quasars, etc.…

Un cop format tots aquest cossos dins l’espai-temps, de la mateixa forma que tots els trossos d’una esclatament es dispersen allunyant-se entre sí, també ho van fer les galàxies (fet que va observar en Hubble).

Aquest model també es podria comparar amb un globus desinflat inicialment: si es pinten dos punts en la part posterior de la goma que forma el globus i el bufem, es veu que a mesura que s’infla el globus es fa més gros, llavors els punts pintats se separen entre sí.

Aquest experiment tant senzill no sols dona una imatge aproximada de l’evolució de l’Univers, sinó que també dona una imatge aproximada de la seva constitució. Com es pot veure, els punts pintats al globus, estan en una superfície corba, aquesta superfície corba també apareix en el Cosmos, sembla que no vulgui dir cap cosa interessant, però no obstant és causa de les conseqüències de la curvatura de l’Univers.

2)         CONSEQUÈNCIES DE LA CURVATURA DE L’UNIVERS

Einstein, ja va donar els primers conceptes de l’espai-temps com a cosa única.

L’espai i el temps no són en cap moment dos conceptes independents, i els va relacionar mitjançant una constant universal representada amb la lletra C que s’anomena velocitat de la llum, que aproximadament abasteix uns 300.000 Km/s, és a dir, arribaria en un segon i quelcom dècima de segon més per anar de la terra a la Lluna.  

Einstein va dir que l’univers està format per 4 dimensions: l’amplada, la llargaria, el gruix i la quarta és el temps. Amb aquestes quatre dimensions es pot localitzar exactament un esdeveniment a l’espai.

Amb aquestes afirmacions i afegint la seva teoria de la relativitat on diu que la velocitat de la llum val el mateix tan si ens movem prop de C com si estem en repòs, duu lloc a conseqüències de paradoxes com la de l’eixamplament del temps (on el temps en l’espai evoluciona més lentament que en un planeta)                     

Sobre l’eixamplament del temps s’han fet pel·lícules amb exageració però que remarquen aquest fet. El típic bessó que es queda a la terra i el seu germà s’en va per l’espai amb una nau i quan torna, veu al germà bessó de la terra més vell que ell mateix.

Altre conseqüència, seria la contracció de l’espai, això expressat en la pel·lícula seria que el el bessó que es trova a la terra veuria la nau més petita que el germà de la nau.

                        Tots aquest fets són perquè en sí l’espai és corb. Hi ha altres fenòmens que serien, per exemple, la distància entre dos punts en un espai de 2 dimensions podrien estar lluny, en canvi, en un espai de 3 dimensions podria ser el mateix.

                        3)         EVOLUCIÓ DEL COSMOS

                        Una idea sobre la evolució del cosmos ens la donaria el concepte d’Entropia.

Aquest concepte ens dona el grau de desordre d’un sistema. És a dir, quant més desordre hi hagi en un sistema més entropia hi ha. És clar que aquest concepte sembla que digui poc, no obstant és fonamental per comprendre l’evolució de l’Univers.

                        Si considerem que l’Univers és un sistema aillat, l’entropia sempre augmenta

Això fa pensar que si el procés de les coses "aillades" d’un exterior pren una direcció a un augment d’entropia, el recinte "aillat" que abasteix tots aquests processos pren el mateix sentit, aquest recinte és el Cosmos, a més gràcies a la constant de Hubble, ens diu que el Cosmos s’expandeix.

Aquest raonament de l’entropia ajuda a entendre la direcció del temps. Aquest va acompanyat en el sentit dels processos.

4)         LA FI DEL COSMOS

S’ha dit anteriorment que el Cosmos va néixer d’una gran Esclatament inicial; , amb aquest esdeveniment cal tenir en compte, les condicions inicials de l’Esclatament.

Quines són aquestes condicions inicials?

La més important de totes per saber la direcció de la evolució de l’Univers, és, saber la quantitat de matèria que hi ha. Perquè?

Sabem que el causant de la força de la gravetat (el pes) d’un sistema, és la massa que aquest conté. Així per exemple, la terra té una massa de 3,6·1024 Kg que ocasiona una acceleració de gravetat g= 9,8 m/s2.Llavors, l’Univers al contenir matèria, també se li associa una força de gravetat que tendeix a retenir l’esclatament. Això, fa pensar en un balanç de forces: 1) La força d’esclatament (d’expansió), i 2) La força de la gravetat (de contracció). Segons el balanç pot donar 3 tipus de fi de l’univers.

1a) Suposem que la força d’esclatament fora superior a la força de la gravetat: això donaria lloc a que l’expansió fos superior a la contracció, doncs, al predominar la d’expansió, l’Univers s’expandiria accelerant-se indefinidament i la constant de l’astrònom Hubble perduraria indefinidament, ja que les galàxies s’allunyarien entre sí, la fletxa del temps sempre seria cap al futur (positiu) ja que l’entropia sempre augmentaria.

2ª) Si la força d’esclatament hagués arribat a un equilibri amb la força de la gravetat, llavors l’expansió aniria desaccelerant-se fins un temps infinit on l’espai de l’Univers seria constant, les galàxies romandrien en repòs, tot l’Univers seria estàtic. La constant de Hubble ja no funcionaria perquè les galàxies ja no s’allunyarien entre elles, és a dir, el Cosmos en repòs.

3ª) Si la força d’esclatament és inferior a la força de la gravetat, un cop aturada l’expansió, l’Univers tendiria a contraure’s de tal forma que la constant de Hubble funcionaria amb signe oposat; és a dir, en lloc de definir-la com a la relació de la velocitat d’allunyament amb la distància que les separa, seria la velocitat d’apropament, ja que les galàxies s’aproparien entre sí, l’entropia tot i que augmentaria per tractarse d’un sistema aillat, duria lloc a un augment de temperatura, i l’Univers estaria en fase de contracció.

Aquest procés, arribaria a una colapsació de tot l’Univers en un sol punt (Big Crunch). La fi seria l’origen de l’Univers.

5)         LES 4 FORCES DE L’UNIVERS

Darrerament s’ha esmentat la Força de la Gravetat que és ocasionada per la massa d’un sistema, això vol dir que per a cada cos se li associa una massa i amb aquesta una força de llarg abast anomenada Força Gravitatoria.

Pel cas de l’Univers la força gravitatoria no tan sols la composa tots els components de l’Univers coneguts com a Galàxies, Quassars, Estels, Forats Negres, Planetes, Nebuloses, etc... sinó que també una substància coneguda com a matèria negra que malgrat no la podem mesurar, està involucrada directament amb la força gravitatòria, la seva mesura ens donaria una idea de la de l’Univers. Cal remarcar altres forces que també intervenen en el decurs de la evolució de l’Univers.

La força Electromagnètica: Ja, en el segle passat estava encara separada la electrostàtica de la magnètica, fins que grans científics com Faraday, Maxwell, etc.… van unificarla amb el suport posterior de la teoria de la Relativitat d’Einstein.

Aquesta força actua a distàncies molt més petites que la gravitatoria i dona lloc als corrents electromagnètics, i es present no tan sols a l’abast de les nostres companyies d’electricitat, sinó que també a l’univers apareix als estels, planetes, o altres cossos del Cosmos.

La força Nuclear Forta: aquesta força, actua a curtes distàncies, i és l’encarregada de la estabilitat nuclear de l’àtom, el trencament d’un nucli atòmic, significa superar la força Nuclear Forta i genera una energia equivalent a la Bomba Atòmica llençada a Hiroshyma o la llençada a Nagasaky. Aquesta força també és present al nostre Univers dins dels estels, generant l’energia que desprès rebem nosaltres.

I per fi està la Força Nuclear Dèbil també a curtes distàncies que donen lloc a la estabilitat de les partícules subatòmiques, i els efectes són la desintegració de les mateixes.

En un inici, al moment 0 de l’Univers, les quatre forces estaven unificades en una sola força. Avui dia, s’han donat models on s’unifiquen 3 de les 4 forces; aquesta unificació és la força electronuclear deixant a part la força gravitatoria ja que encara no s’ha trobat cap model que unifiqui les 4 forces.

Aquest és el repte de tots els científics, però es necessita més informació sobre l’origen de l’univers per arriba al model buscat i aquesta informació ens la poden facilitar els grans acceleradors de partícules d’avui dia.

Actualment se sap que l’Univers té aproximadament uns 15.000 milions d’anys, una temperatura inicial extremadament molt alta; actualment és de –270 ºC, i hi ha aproximadament uns 100.000 milions de galàxies, i altres dades més.

 

PÀGINA PRINCIPAL | MENÚ ANTERIOR | CONTACTES